Calmont Klettersteig en Calmont-Höhenweg

De Calmont Klettersteig is zeer geschikt om sportieve pubers in beweging te krijgen. De Calmont is de steilste wijnberg van Europa, 380 meter hoog en met stijgingspercentages tot maar liefst 68%. De klimroute voert dwars door de wijngaarden en is veilig begaanbaar gemaakt met staalkabels, stijgbeugels en metalen ladders. De start is bij de kerk  in het dorpje Bremm. De Klettersteig is ongeveer 3 km lang en neemt ongeveer twee uur in beslag.  Onderweg zijn er rustpunten waar je even op adem kunt komen. Je beloning: spectaculaire uitzichten over het prachtige Moezeldal met zijn kronkelende rivier, zijn wijngaarden en romantische dorpjes aan de oevers.

De Calmont Klettersteig is goed te combineren met de eveneens goed gemarkeerde Calmont Höhenweg. Na je tocht door de wijnvelden volg je verder het pad van de Calmot Höhenweg. Via een Romeinse tempel op de Calmont (378m) en het Gipfelkreuz hoog boven de Moezel kom je drie à vier uur later terug in Bremm. De totale route is ongeveer 7 km.

Goede wandelschoenen en dito conditie zijn nodig. Deze wandeling is minder geschikt als je erg veel last hebt van hoogtevrees. Bij regen kunnen sommige rotsachtige stukken glad worden. Op de Calmont kan het zo’n 10 graden warmer zijn dan in het dal, dus kies een koele maar droge dag voor deze activiteit, en neem een flesje water mee. Meer info over de wandeling vind je hier: https://www.deine-berge.de/Touren/Wandern/118/Calmont-Klettersteig-und-Hoehenweg.html

De top van de Calmont

Vanuit het dal kun je hem al zien: het Gipfelkreuz op de top van de Calmont. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht van het Moezeldal. In het wijnbarretje op de top kun je de wijn proeven van de wijngaard waar je net doorheen geklommen bent.

Alternatieve route naar de top

Ben je niet zo goed ter been? Met de auto kom je er via de L106 Bremm -> Beuren, volg vanaf daar de borden “Römische Tempelanlage”. Na ca. 2 km op een onverharde, maar goed begaanbare weg vind je de Parkplatz.

Ontbijten bovenop de Calmont

Van mei tot oktober kun je elke zaterdag en zondag om 10:00 uur (mits droog) bovenop de Calmont aanschuiven voor een uitgebreid ontbijt.  Bij het Gipfelkruis worden de tafels gedekt en geniet je van het mooiste uitzicht in het Moezelgebied.  Wel even reserveren:  https://www.calmontfruehstueck.de/